Deler av Livet

28. jul, 2022
17. nov, 2021

Mange av dere lurer kanskje på hvordan coaching foregår, og i den forbindelse har jeg laget et eksempel fra min hverdag som coach, som kanskje kan gjøre det lettere å forstå hva du kan få ut av en slik samtale:

Coach: Hei, hvordan har du det, og hva ønsker du å snakke om?

Utforsker: Hei, jeg har det ikke så bra, for jeg sliter med stress og dårlige tanker om meg selv

Coach: OK, det høres leit ut. Kan du forklare litt mer om hva som stresser deg?

Utforsker: Ja, jeg blir stresset av at sjefen min stadig ber meg ordne både det ene og det andre. I tillegg har jeg barn hjemme som jeg føler jeg ikke får nok tid til, siden jeg må jobbe en del overtid.

Coach: Uff, dette høres tøft ut. Hva skjer akkurat i det sjefen kommer inn og ber deg gjøre en oppgave? Hva sier hun/han? Og hva svarer du?

Utforsker: Hun/han spør om jeg kan få unna denne oppgaven også før jeg går for dagen. Jeg svarer selvsagt «ja», for jeg vil jo være en god ansatt.

Coach: Ok, og hva gjør en god ansatt?

Utforsker: En god ansatt skal gjøre en god jobb, og jeg vil alltid vise meg fra min beste side, slik at jeg blir vel ansett i bedriften. Jeg ser jo at mange av mine kolleger jobber lange dager, og at de bidrar, og jeg kan jo ikke være noe dårligere.

Coach: Hva ville skje dersom du neste gang svarer sjefen at du ikke kan få gjort oppgaven i dag? Dette vil si å sette foten ned for seg selv, gjør du det noen gang?

Utforsker: jeg tror sjefen da ville bli overrasket, og kanskje hun/han spør noen andre i stedet. Jeg pleier aldri å si nei, for det tar jeg ikke sjansen på.

Coach: Hva er det verste som kunne skjedd dersom du sa nei?

Resten av dialogen overlater jeg til dere å lage en avslutning på. Men det er slik som dette jeg jobber. I tillegg vil jeg gi deg både oppgaver og øvelser undervegs, og mellom timene, hvis du har flere timer. Husk bare at det er du som bestemmer hva vi skal snakke om, du er den viktige i samtalen!

Vi høres🙂

3. sep, 2021

Har du merket at utpå høsten, eller etter ferier ellers også, at ting hoper seg litt opp?

I alle fall kjenner jeg på det. Det har nå blitt ekstra mye i en periode for vår familie, og det blir lett til gnisninger hos oss i heimen, vi bjeffer til hverandre, og har ikke den samme takhøyden for ting som vi hadde i sommerferien. Da fløyt alt så greit synes vi, selv mens vi jobbet på hjemmekontor.

Men nå er det tilbake til "striskjorta og havrelefsa", som min familie på Sørlandet kalte det før i tiden (jeg kommer fra bondeslekt). Det er sekker med bøker og pc-utstyr som skal fram, det er tilbakeføring til kontorene igjen, det er 2. vaksine og medfølgende vondter/feber for noen. 

Vi har også fått 6 kattunger tidligere i sommer, og det er først nå de er leveringsklare, så  det skal avtales med nye eiere hvor og hvordan vi leverer.

For oss er det i tillegg forberedelser til begravelse, da svigerfar, døde nylig (ref bildet), så vi har mye å tenke på, og det er derfor ikke alltid like lett å ha hodet på rett plass.

Hva gjør jeg da, når kaoset setter seg i hodet, og påvirker kroppen? Jeg husker det ikke umiddelbart, hva jeg har lært tidligere, men det kommer til meg lettere og oftere enn før, for jeg har øvd.

Først merker jeg det jo på den måte jeg beskriver øverst her, med bjeffing og gneldring, så blir jeg totalt utmattet og lurer på hva som egentlig skjer? Jeg blir lei meg, og jeg blir skuffet over meg selv. Og her kommer det jeg har lært meg etter perioder med utbrenthet:

1: Jeg setter meg resolutt ned på et rolig sted, kjenner på pusten, kjenner at jeg til nå har pustet med halsen, og ikke med magen. Så får jeg ned pusten i magen, og da kommer hjernen "til sin rett".

2: Tankene får fritt utløp og jeg blir oppmerksom på alle gjøremål på agendaen (som nevnt over), og forstår med ett at det er jo derfor jeg er så bjeffete, og derfor jeg blir så sliten

3: Deretter godtar jeg at det er slik, at jeg bare har en naturlig reaksjon på noe.

4: Og så aksepterer jeg situasjonen, og lar det verste av frustrasjonen fare.

Så enkelt tenker du? Ja, det er så enkelt, når jeg husker på metodene jeg har lært meg. Du kan få en  "huskenøkkel" av meg her, som jeg har lært av andre tidligere, og det er et akronym, dvs et ord som er sammensatt av begynnelsesbokstavene i flere ord som kommer etter hverandre. Ordet er SOAL og bokstavene står for:

Stopp opp

Observer

Aksepter

La det gå

Videre skal det sies at jeg noen ganger også må skrive, og rydde i kaoset på blokka i tillegg. Da får jeg enda bedre oversikt, og kan sortere ut hva som er viktig, hva som ikke haster nå osv.

Vil du lære slike metoder av meg, må du gjerne kontakte meg. Jeg velger fortsatt å møte de som oppsøker meg utendørs, slik at vi kan "walk the talk", eller via videosamtaler.

Ha en god høst, og husk å tenne et lys iblant, det gjør noe med stemningen ;-).

28. feb, 2021

Som 10-åring fikk jeg begynne å ta piano-timer, for jeg hadde et talent. Det sitter faktisk langt inne å si at jeg hadde/har talent også, for det blir å skryte på seg noe som kanskje ikke er sant! Ref. Janteloven: «Du skal ikke tro at du er noe».

I dag er jeg en voksen kvinne, og man skulle tro at jeg visste bedre, og at det å bli lagt merke til vil være bra. Men det ligger noe i ryggmargen min fra barndommen, som gjør at jeg fortsatt synes det er vanskelig å vise ansikt, og fortelle omverdenen hvem jeg er. Men det er mye klarere for meg nå, hvordan jeg kan håndtere det.

Har du det sånn av og til? Isåfall er dette noe vi kan jobbe sammen om, via samtaler, øvelser og oppgaver. 

14. jan, 2021

Smak på det ordet! MESTRINGS-FØLELSE!

Hva betyr ordet for deg? Har du noen opplevelser du umiddelbart kommer på, der du har kjent på en mestringsfølelse?

Det har jeg! For jeg var nylig og tok en Korona-test! Min første, under denne pandemien siden den startet i februar/mars 2020, for jeg har heldigvis ikke vært forkjølet. Og jeg er stolt!

Hvorfor det? Jo her kommer hvorfor:

Jeg innrømmer at jeg har hatt angst på forhånd, tenkt at jeg var glad jeg har sluppet å bli syk dette året, inntil nå i alle fall, for tenk om jeg måtte testes, og tenk om jeg fikk pustebesvær og det hele, og måtte legges inn i respirator på sykehus osv osv. Alt dette har jeg tenkt ganske kjapt i hodet mitt hver gang jeg har hørt ordet Korona eller Korona-test. Jeg har krise-maksimert (som det hender at jeg gjør, dessverre).

Jeg har gått og vært redd for at det skulle gjøre vondt! For jeg har sett eksempler på hvordan andre har reagert da de måtte ta testen tidligere, men de var kan hende ikke forberedt på hvordan dette skulle foregå, slik at de husker det som en dårlig opplevelse. Jeg har sett videoer av folk som tok testen, og det så skikkelig vondt ut!

 Men så kom jeg på at det jo er mange, i hele verden, som har måttet ta denne pinnen langt ned i nesa, og langt ned i halsen allerede. Og da jeg bestilte time for test, forstod jeg at det hele skulle være over på to minutter, for jeg fikk time fra 14.42 til 14.44. Og det er jo ikke så lenge! Så hvorfor skulle jeg være redd? Det skjedde noe med meg da den tanken slo meg…. Og jeg vet det kan høres «barnslig», og selvopptatt ut å være så engstelig for noe så lite, men jeg liker ikke å ha det vondt. Og litt ekkelt var det jo, og selve testen og pinnen inn i nesa og halsen tok max 5-6 sekunder på hver!

Men etterpå kjente jeg på en skikkelig stolthet. Jeg er jo en voksen person, som tåler slikt, (skulle man tro), og jeg sa det høyt til meg selv inne i bilen, både før testen, mens jeg kjørte til test-stedet og stilte meg i bilkøen, og etterpå. Da det hele var overstått, klappet jeg meg liksom på skulderen, mens jeg svingte ut fra teltet da testingen var over.

Jeg har altså nå bidratt til å gjøre en kollektiv innsats, har gjort min innsats i dugnadsånden som det så fint heter, men jeg måtte altså kvinne meg skikkelig opp på forhånd. Og etterpå var jeg så fornøyd, og mestringsfølelsen var på sitt høyeste!