Deler av Livet

1. sep, 2019

Ja, jeg har også vært der...utbrent..og det var grusomt😒! Hver dag husker jeg at jeg sammenlignet meg med hvordan jeg hadde det før jeg ble utbrent. «Hvorfor får jeg ikke til de samme tingene som før?🧐»
Dette var det evig store spørsmålet i den perioden.

Hver gang jeg fikk litt energi trodde jeg det var over..... .....og da kunne jeg begynne å virke som «normalt» igjen!?! .

Men nei: 
Da ble jeg slått tilbake igjen til null energi, og overga meg til gråten som fulgte med😭😢.. Det var rett og slett kjiiipt🥺. MEN; Det var da jeg fikk et nyttig spørsmål fra en klok slektning: . «HVEM ER DEN VIKTIGSTE PERSONEN I DITT LIV?» Har du svaret på det?

13. jun, 2019

Vi tar ting som en selvfølge, men det er visse ting vi kan takke andre for at vi har i livet. Hvilke materielle goder mener du at du har i livet ditt?

7. mai, 2019

Muligens et litt bortkastet spørsmål mener noen, men er du nå helt sikker på at det er for din egen del at du vil gjøre det bra på eksamen?

Hva ønsker du å kunne si om deg selv når du skal gå av med pensjon i 60-årsalderen, og har jobbet i mange år? At du er stolt av deg selv? At andre har sett på deg som en dyktig person? Eller har du helt andre tanker om dette? Var det kun lønna du ventet på hver måned? Da synes jeg synd på deg.

Du vil selvsagt ha en god karakter, for å kunne komme videre til ny skole, eller for å få drømmejobben! Men hva er EGENTLIG grunnen til dette? Stryker du, så er det et nederlag, men livet vil jo gå videre, eller?

Hvor vil jeg hen med dette?

Jeg vil egentlig at du skal forsøke å finne ut hvorfor du strever med alt dette. Her er en modell som blir brukt i mange coaching sammenenger:

 

«Hva vil det gjøre for meg» x 7

(1)    «Hva vil det gjøre for meg «(..å gjøre det godt på eksamen?) Hvis du stiller deg dette spørsmålet 7 ganger, så vil du komme til kjernen av det som gjelder for akkurat deg.

Du svarer f. eks at «jeg vil komme videre til den skolen jeg har drømt om å komme inn på»

(2)    Så spør du igjen, «Hva vil det gjøre for meg» ..å komme inn på den skolen jeg har drømt om?» Du svarer kanskje «Jo, da får jeg studere det jeg liker aller best».

(3)    Så spør du videre; «hva vil det gjøre for meg».. å få studere det jeg liker aller best?»

Du svarer kanskje «Da vil jeg få en utdannelse som jeg kan bruke til å få drømmejobben»

(4)    «Hva vil det gjøre for meg».. å få drømmejobben?»

Du svarer kanskje «Da vil jeg kunne glede meg til å gå på jobb hver dag.

(5)    «Hva vil det gjøre for meg»….. å kunne glede meg til å gå på jobb hver dag?»

Du svarer kanskje at «Da vil jeg få en meningsfull hverdag.»

(6)    «Hva vil det gjøre for meg» …å få en meningsfull hverdag?»

Du svarer kanskje at: «Da vil jeg være fylt av energi»

(7)    «Hva vil det gjøre for meg å være fylt av energi?

Du svarer kanskje at: «Da står jeg bedre rustet til å møte motgang».

Svarene på spørsmålene, kan for deg være noe helt annet enn i eksempelet her, men jeg håper du vil gjøre et forsøkt, og finne fram til DIN kjerne.

LYKKE TIL!

30. apr, 2019

Det er ikke lagt inn noen video

Jeg har tidligere forsøkt å forklare hvordan jeg går fram for å sortere når jeg kjenner på tankekaos. Denne videoen viser hvordan jeg gjør det i praksis :-), og jeg håper den kan komme til nytte for deg også :-) .

26. nov, 2018

Har du hørt om "Joharis Vindu"?

Det er en psykologisk modell som forteller noe om ulike sider ved kommunikasjon. Den ble utviklet på 50-tallet av psykologene Joseph Luft og Harrington "Harry" Ingham, derav navnet "Jo-Hari".

Modellen brukes til å bevisstgjøre seg selv på hvordan man oppfører seg i samvær med andre, og for å øke selvinnsikten og optimalisere samarbeid med andre.

A) er det offisielle deg, den siden du viser andre, og den siden du ønsker å vise andre

B) er den hemmelige deg, sidene ved din personlighet du er bevisst, men som du ikke viser andre

C) er de sidene ved din personlighet som andre folk ser, men som du selv ikke er bevisst

D) er dine ubevisste sider, som er ukjente både for deg selv og andre rundt deg

Ta gjerne noen minutter og reflekter litt over hva du tror du viser andre, og hva som er dine innerste hemmelige sider. Det kan være litt spennende å finne litt ut av dette, riktignok bare hvis du synes det har noen hensikt. Mange tenker ikke på dette i det hele tatt, og lever mest i sin del av verden, og klarer seg fint med det. Men er du som meg, litt mer interessert i hvordan du kan bedre kommunikasjonen din med medmenneskene dine, slik at det blir lettere å forstå hverandre, noe som igjen gjør at vi kan føle oss trygge på hverandre, ja da har du litt å finne på her:

Hva er det andre vil kunne si om deg? Vil det være forskjellige ting som dine nærmeste sier, og som de mer perifere bekjentskapene dine sier? Venner, familie forøvrig, hva mener de om deg? Hvilke sider har du vist dem? Hva har du vist dine kolleger? Hva sier trenings-kameratene? Hva får de vite om deg?Hvilke sider ved deg vil du tro at du kommuniserer til dine omgivelser?

Hva er det du  gjør som ingen andre automatisk kan vite noe om? Har du skjulte sider som de på jobben ikke får vite noe om? Eller er det de nærmeste som ikke kjenner deg slik du er på jobben?

Det er ikke lett å svare på den som ligger under C, for da må du nesten forhøre deg litt rundt omkring. Du har helt sikkert både positive og negative sider som andre vil kunne si noe om, og vil du vite det, er det lurt å være trygg på relasjonen før du spør, slik at det ikke kommer noe negativt ut som ikke kan begrunnes, og som du også kan "smake" litt på i samvær med den som har sagt det. Aller koseligst er det jo når noen mener noe om oss som er positivt, og som vi ikke har vært klar over før.

Det siste vinduet er kanskje det området der du kan finne mest utvikling, der hvor du kan utforske nye sider ved deg selv, for kanskje kan du mer enn du tror! Og hvordan finner du ut det? Jo, da prøver du, noe som du ikke har gjort før, går ut av komfortsonen rett og slett. Plutselig har du fått ny kunnskap om deg selv (og dine omgivelser har også sett dine nye sider sannsynligvis), og da kan du legge det i A-kategorien, da er det blitt ditt nye "offisielle deg" :-).

Spennende, ikke sant?🤪