26. nov, 2018

Joharis vindu

Har du hørt om "Joharis Vindu"?

Det er en psykologisk modell som forteller noe om ulike sider ved kommunikasjon. Den ble utviklet på 50-tallet av psykologene Joseph Luft og Harrington "Harry" Ingham, derav navnet "Jo-Hari".

Modellen brukes til å bevisstgjøre seg selv på hvordan man oppfører seg i samvær med andre, og for å øke selvinnsikten og optimalisere samarbeid med andre.

A) er det offisielle deg, den siden du viser andre, og den siden du ønsker å vise andre

B) er den hemmelige deg, sidene ved din personlighet du er bevisst, men som du ikke viser andre

C) er de sidene ved din personlighet som andre folk ser, men som du selv ikke er bevisst

D) er dine ubevisste sider, som er ukjente både for deg selv og andre rundt deg

Ta gjerne noen minutter og reflekter litt over hva du tror du viser andre, og hva som er dine innerste hemmelige sider. Det kan være litt spennende å finne litt ut av dette, riktignok bare hvis du synes det har noen hensikt. Mange tenker ikke på dette i det hele tatt, og lever mest i sin del av verden, og klarer seg fint med det. Men er du som meg, litt mer interessert i hvordan du kan bedre kommunikasjonen din med medmenneskene dine, slik at det blir lettere å forstå hverandre, noe som igjen gjør at vi kan føle oss trygge på hverandre, ja da har du litt å finne på her:

Hva er det andre vil kunne si om deg? Vil det være forskjellige ting som dine nærmeste sier, og som de mer perifere bekjentskapene dine sier? Venner, familie forøvrig, hva mener de om deg? Hvilke sider har du vist dem? Hva har du vist dine kolleger? Hva sier trenings-kameratene? Hva får de vite om deg?Hvilke sider ved deg vil du tro at du kommuniserer til dine omgivelser?

Hva er det du  gjør som ingen andre automatisk kan vite noe om? Har du skjulte sider som de på jobben ikke får vite noe om? Eller er det de nærmeste som ikke kjenner deg slik du er på jobben?

Det er ikke lett å svare på den som ligger under C, for da må du nesten forhøre deg litt rundt omkring. Du har helt sikkert både positive og negative sider som andre vil kunne si noe om, og vil du vite det, er det lurt å være trygg på relasjonen før du spør, slik at det ikke kommer noe negativt ut som ikke kan begrunnes, og som du også kan "smake" litt på i samvær med den som har sagt det. Aller koseligst er det jo når noen mener noe om oss som er positivt, og som vi ikke har vært klar over før.

Det siste vinduet er kanskje det området der du kan finne mest utvikling, der hvor du kan utforske nye sider ved deg selv, for kanskje kan du mer enn du tror! Og hvordan finner du ut det? Jo, da prøver du, noe som du ikke har gjort før, går ut av komfortsonen rett og slett. Plutselig har du fått ny kunnskap om deg selv (og dine omgivelser har også sett dine nye sider sannsynligvis), og da kan du legge det i A-kategorien, da er det blitt ditt nye "offisielle deg" :-).

Spennende, ikke sant?🤪