13. jul, 2020

«ALLE SER PÅ MEG»

Da jeg var liten, var jeg veldig sjenert, og syntes det var flaut når noen så på meg. Jeg lærte tidlig at jeg ikke skulle gjøre så mye ut av meg, skulle være snill og grei mot alle og høre på det de voksne sa til meg. Og jeg syntes det var helt greit, at foreldrene mine oppdro meg på en slik måte, at vi ikke skulle gjøre skam på dem. Og de var veldig gode foreldre, ga oss den tryggeste oppveksten man kan tenke seg, og vi fikk dekket behovene våre. Så dette er ikke en klage på min oppvekst.

Men trening i å se verdien i seg selv, var fremmede tanker, selv for våre foreldre tror jeg. Slike ting, som mange er seg bevisste i dag, var ikke tema den gangen, i alle fall ikke der jeg kommer fra. Der var det Janteloven som rådet.

I dag lærer man allerede i barnehagen at det er viktig å være bevisst på seg selv, sine verdier og å sette sine egne grenser, men mange synes fortsatt dette er vanskelig.

Som 10-åring fikk jeg begynne å ta piano-timer, for jeg hadde et talent der. Det sitter faktisk langt inne å si at jeg hadde/har talent også, for det blir å skryte på seg noe som kanskje ikke er sant! Ref. Janteloven igjen: «Du skal ikke tro at du er noe», og «Du skal ikke tro at du duger til noe».

I dag er jeg en voksen kvinne, og man skulle tro at jeg visste bedre, og at det å bli lagt merke til vil være bra, i alle fall hvis jeg har gjort noe som er bra ,-). Men det ligger noe i ryggmargen min fra barndommen, som gjør at det fortsatt ikke er så lett.

Er det flere som har det som meg? Kjenner du at du strever med å prestere, fordi det er andre som vil komme til å «se på deg»?