17. nov, 2021

En typisk samtale

Mange av dere lurer kanskje på hvordan coaching foregår, og i den forbindelse har jeg laget et eksempel fra min hverdag som coach, som kanskje kan gjøre det lettere å forstå hva du kan få ut av en slik samtale:

Coach: Hei, hvordan har du det, og hva ønsker du å snakke om?

Utforsker: Hei, jeg har det ikke så bra, for jeg sliter med stress og dårlige tanker om meg selv

Coach: OK, det høres leit ut. Kan du forklare litt mer om hva som stresser deg?

Utforsker: Ja, jeg blir stresset av at sjefen min stadig ber meg ordne både det ene og det andre. I tillegg har jeg barn hjemme som jeg føler jeg ikke får nok tid til, siden jeg må jobbe en del overtid.

Coach: Uff, dette høres tøft ut. Hva skjer akkurat i det sjefen kommer inn og ber deg gjøre en oppgave? Hva sier hun/han? Og hva svarer du?

Utforsker: Hun/han spør om jeg kan få unna denne oppgaven også før jeg går for dagen. Jeg svarer selvsagt «ja», for jeg vil jo være en god ansatt.

Coach: Ok, og hva gjør en god ansatt?

Utforsker: En god ansatt skal gjøre en god jobb, og jeg vil alltid vise meg fra min beste side, slik at jeg blir vel ansett i bedriften. Jeg ser jo at mange av mine kolleger jobber lange dager, og at de bidrar, og jeg kan jo ikke være noe dårligere.

Coach: Hva ville skje dersom du neste gang svarer sjefen at du ikke kan få gjort oppgaven i dag? Dette vil si å sette foten ned for seg selv, gjør du det noen gang?

Utforsker: jeg tror sjefen da ville bli overrasket, og kanskje hun/han spør noen andre i stedet. Jeg pleier aldri å si nei, for det tar jeg ikke sjansen på.

Coach: Hva er det verste som kunne skjedd dersom du sa nei?

Resten av dialogen overlater jeg til dere å lage en avslutning på. Men det er slik som dette jeg jobber. I tillegg vil jeg gi deg både oppgaver og øvelser undervegs, og mellom timene, hvis du har flere timer. Husk bare at det er du som bestemmer hva vi skal snakke om, du er den viktige i samtalen!

Vi høres🙂